Baharı gelinenin farkına vardığımızda enginarların mevsimi olduğunu anlamaya başlarız. Sağlıklı yanlarından ötürü değerli olan bu malzemeye birçok şekilde sahip olabileceğiniz çeşitli tarifler bulunmaktadır; hem öğle yemeği için hem de sabah kahvaltı yapabilirsiniz. Şef Aydan Üstkanat, 'Enginar Tarihi' ve 'Çanak-Enginar Hasanağa' adlı eserinin yazıcısı olarak, enginar ile hazırlanan çeşitli lezzetli menuleri paylaşmış durumdadır. Ayrıca, yazarımız Ebru Erke en sevdiğiniz enginar ürünleri satan firmaları size önermektedir.
Dilim dilim lezzet
Enginarlı kiş
(8 dilim)
NE LAZIM?
◊ 8-9 bebek enginar
◊ Enginarları haşlama suyu için
1 limon ◊ 1/2 su bardığı yulaf unu
◊ 1 cam sütü kaşarı organic un ile
◊ 180 gr tereyağı (soğuk)
◊ 2 yemek kaşığı zeytinyağı
◊ 2 yemek kaşığı serin su
◊ 1 yumurta+1 yumurta sarısı
◊ 200 ml krem peynir
◊ 100 ml krema
◊ Taze biberiye
◊ 50 gr parmesan rendesi
◊ Tuz
NASIL YAPARIM?
◊ Enginarları yıkayın ve limonlu suda piyalanın. Eğer içlerinde tüylü kısımlar varsa, bu parçaları kaşıkları ile çıkarın. Her birini dört eşit parcaya bölün.
◊ Yulaf ununu, unu ve tuzu birleştirin, ortasını açın, ardından 1 yumurtayı soğuk suda yıkayarak zeytinyağı ile beraber ilave edin ve çatal ucuyla çırpın.
◊ Parmaklarınızla tereyağını üzerine çiğneyerek ekleyin ve ardından yavaştan yoğurtma işlemine geçin. Hamuru sert hale getirip, sonra da buzdolabında 15 dakika dinletin.
◊ Hamurunu unlu tezgaha alın ve üzerini hafifçe unlayınız, sonra merdane ile nazikce düzeltin. Tart kalıbını dikkatle yerleştirin, kenarlarını keskin şekilde formdan aydırın, çatal ucu kullanarak birkaç küçük delik açın. Üzerine hafif bir ağırlık yapıştırın ve kuru bakliyata bastırarak kabarmasının önüne geçin. Son olarak, bu hazırlığı 15 dakika boyunca fırında pişiriniz.
◊ Yumurta sarısı, peyniri ve kremiti çırparak pürüzsüz bir dolma hazırlayın.
◊ Enginarı ve biberiyeyi zeytinyağlı bir fırça kullanarak yoğuralım. Hamuru çıkarırken hazırlanan fillatreme karışımı üzerine yerleştirip, rastgele enginar dilimleri ve biberiyeler koyalım, ardından 20 dakika daha ocağa verelim. Kızarıncaya kadar bekletirken (çıkarılmasından yaklaşık 5 dakika önce), tepesine parmesan rendesini sprey gibi dökelim.
◊ Fırından çıkarılır ve sıcak ya dasoğu olarak sunulabilir.
O bir klasik....
Enginarlı pirinç pilavı
(3-4 kişilik)
NE LAZIM?
◊ 6 çanak enginar ◊ 1 kuru soğan (büyük)
◊ 2 su bardağı pirinç ◊ 2 çay kaşığı tavuk suyu ( sıcak )
◊ 1/2 demet dereotu ◊ 1/2 çay bardağı zeytinyağı
◊ 50 gr tereyağı ◊ 1 tatlı kaşığı tuz
NASIL YAPARIM?
◊ Pişman pirinçini kaynayan sudan çıkarıp minimum bir saat dinlendirin.
◊ Enginarları 8'e bölüp küçük bityurtluk parçalara ayırarak hazırlayın.
◊ Soğанını yemeklik boyutlarda doğrayınız, zeytinyağını pilav tencerisine alın ve soğanı ılımada kil çarpmasına kadar hafif bir ateşte şeffaflaştırın. Ardından artokağıtları ekleyerek dövün, üzerine yaklaşık olarak bir parmağın kalınlığında sıcağa su ilave edin, tuzu da ekleyip kapakla örtün.
◊ 10-15 dakika haşlayın, sürenin sonunda kapağı açıp suyun tamamını çektirin.
◊ Yeşil pirincini tencerenize ekleyip iyice karıştırdıktan sonra, tavuk suyunuzu da ilave edin ve kapağı sıkıca kapatınız. Sonra 20 dakika pişirmeye bırakın.
kısık ateşte pişirin.
◊
Kapak açılıp rendelenmiş dereotu eklenecek, kapalı bırakılarak bekletilecektir. On dakika sonra karışı dikkatlice karıştıracaksınız ve sıcak olarak sunulacaktır.
Sunumu da çok havalı
Kinoalı enginar dolma
(4 kişilik)
NE LAZIM?
◊ 4 sakız enginar
◊ 1 çay bardağında kırmızı kinoa
◊ 3 adet kıyalı taze soğan
◊ 1/2 demet dereotu (kıyılmış)
◊ Bir avuç yeni nane (kesilmiş)
◊ 1 çay bardağı zeytinyağı
◊ 1/2 limon suyu
◊ 1 tatlı kaşığı tuz
Servis için
◊ Taze nane yaprağı
NASIL YAPARIM?
◊ Eğer enginarlar dışında yırtık ve yapısal olarak bozulmuş yaprakları varsa, onları söküp, yıkayın ve temizleyin.
◊ Yaprakları birer-birer makasla kesin ve limon ile fırsatlandırın. Daha sonra tuzu unutmadan, buvarda ya da suda yumuşayıncaya kadar pişirmeye devam edin.
◊ Haşlanmış enginarların göbeğündeki mor ve ince tüylerini çıkarın. Yapraklarını nazikçe açın.
◊ Kinoa yı depozition sona erene kadar sıcağın ve tuzu olan suda yaklaşık 20 dakika pişirin.
◊ Bir kabda kinoa, tAZE soğan, nane, dere otu, limon suyu ve zeytinyağı ilave edip iyice karıstırın. İhtiyacınız varsa tuzu da ekleyebilirsiniz.
◊ Enginarlara bu karışımı doldurun, üzerinde yine zeytinyağını paylaştırın. Soğuk şekilde taze naneli yapraklarla sunun.
Çok pratik
Buharda enginar
(3 kişilik)
NE LAZIM?
◊ 3 bebek enginar
◊ 2 diş sarımsak
◊ 1 dal taze biberiye
◊ 1 parça limon kabuğu
◊ Tuz
Servis için
◊ Dip soslar
NASIL YAPARIM?
◊ Enginarın dışındaki korkunç kabuğunu soyup tepesini kazıyı. Sonra yıkayın ve buharla pişirmek için hazırlama ekipmanına yerleştirin.
◊ Yahan sarımsak, limon kabuğu, biberiyeli ve tuzlu bir karışım eklemelisiniz.
◊ 30 dakikanın ardından kasedeki kısmını çatalın ucu ile deneyin. Eğer çatal kolaycasaplarsa, ocaktan çıkarın.
◊
Tavuk suyu ile dip hazırlayın, ardından çeşitli sebzeler ve yeast bitki patlakları olarak başlangıç platosu şeklinde sunun.
Farklı bir yorum
Orman meyveli enginar
(4 kişilik)
NE LAZIM?
◊ 6 enginar kalbi (temizlenmiş)
◊ 3-4 adet tAZE soĞAN (opsiyonEL)
◊ Bir avuç taze nane
◊ Bir avuç frambuaz
◊ Zeytinyağı
◊ 1/4 yeşil limon
◊ 200 gr buratta peyniri
◊ Tuz
Servis için
◊ Pesto sos
◊ Bir Ege otu olan çiğ yenibilecek bebek yaprakları
NASIL YAPARIM?
◊ Limonlu, tuzlu suda enginarları iyice yumuşayıncaya kadar piyalan, ardından süzün ve soğuk suya döküp yeniden süzün. Her birini uzunca dilimleyin.
◊ Yeşil taze soğanı inceince dilimleyin, nane yapraklarını ellerle kırın.
◊ Servis tepsisine buratta'yı yerleştirin ve yanında enginar dilimleri ekleyin.
◊ Frambüz, tAZE mİNE ve soğanı dağıttığınızda, limon suyu ilave edin, gerekirse tuz koyun ve zeytunyağı şarapıraklarınızdan dökmekten çekinmeyin.
◊ Pesto sosunu üzerine ilave ederek Ege otçukları ile ve kızarmış ekmekle sunun.
Çorbası da olur
Enginar çorbası
(4 kişilik)
NE LAZIM?
◊ 6 çanak enginar
◊ 200 ml su
◊ 200 gr hindi but
◊ 500 ml tavuk suyu
◊ 1/2 kuru soğan
◊ 5-6 kuşkonmaz (teplerini yemek hizmeti içində ayırmalısınız)
◊ 1/2 çay bardağı zeytinyağı
◊ 1 tatlı kaşığı tuz
Servis için
◊ Zeytinyağı içinde kızarmış kuşkonmuz tepelerini, yanı sıra dereotu ve adaçayı yaprakları ile servis edin.
◊ Bir parçası mandalina veya portakal kabuğudur.
NASIL YAPARIM?
◊ Bir tencerenize su doldurun, sonra içine kıymalı köz soğan, enginar ve turkey eti parçalarını koyup pişirmeye başlayın. Enginarlar yumuşayıncaya kadar bekletin, ardından kuşkonmaca ekleyin.
◊ Kuşkonmazın gevşediği zaman bütün malzemeleri hindi eti ile beraber rendeleyebilir veya blendsinizden geçirebilirsiniz.
◊ Tencerenin içine tavuk suyunu koyun, tuzu dikkatli bir şekilde ekleyin. Karıştıracak olun ve çorbanı kaynatacak. Sonra da ocaktan alınız.
◊ Zeytinyağını bir sos tenceresinde ısıtın ve buraya mandalina kabuğu ekleyin. Bu lezzetli yağ ortamında öncelikle kuşkonmuz unlarının üst kısmını kavurun, daha sonra peçeteyle süzün.
◊ Aynı yağda dereotu ve adaçayını yaprakları kavurulduktan sonra, bu yağı tekrar bir peçete ile serpip süzün.
◊ ÇORBAYI servis kaselerine distribute edin. KARŞINDE, közlenmiş olan KUŞKONMAZ TEPESİSİNİ, TERIYAKİ VE ADAÇAYINI dağıttıktan sonra ekleyin. (Not: "dereotu" kelimesi Türkçe olduğu için yeniden yazıldı.)
◊ Sıvanmış kızgın zeytinyağını da döşemeye serpip hazırlayınız.